Χρήση κλωστοϋφαντουργικών χρωστικών στα τρόφιμα
Use of textile dyes in food
Abstract
Αυτή η διπλωματική εργασία επιδιώκει μια διεξοδική ανάλυση των χρωστικών που
χρησιμοποιούνται τόσο στην κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία όσο και στη
βιομηχανία τροφίμων. Το πρώτο μέρος της εργασίας αναφέρεται στην ταξινόμηση,
τις ιδιότητες και τις εφαρμογές των χρωστικών στην κλωστοϋφαντουργία, στους
τρόπους παραγωγής και διάσπασης αυτών, καθώς και τις βελτιώσεις των συνθετικών
μεθόδων για μια πιο οικολογική βιομηχανία. Το δεύτερο μέρος εστιάζεται στη
βιομηχανία τροφίμων, πραγματοποιείται διάκριση μεταξύ φυσικών και συνθετικών
χρωστικών και συζητούνται τα είδη τροφίμων, στα οποία αυτές εφαρμόζονται.
Abstract
This dissertation thesis attempts an in-depth analysis of the dyes used both in the
textile and food industry. In the first part of the work a reference to the classification,
properties and applications of dyestuffs in textiles, the ways of their synthesis and
decomposition is made, as well as the improvements of the production methods for a
greener industry. The second part is focused to the food industry, a distinction
between natural and synthetic colorants is made, and the food classes where they are
applied to are discussed.