Αυτόματος έλεγχος φωτεινότητας και έλεγχος θέσης σκέπαστρου
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Τριβέλλας, Θεμιστοκλής
Λιακόπουλος, Ιωάννης
Τριαντάφυλλος, Νικόλαος
Ημερομηνία
2014-03Επιβλέπων
Παπουτσιδάκης, ΜιχάληςΘεματική επικεφαλίδα
TPSH::Τεχνολογία::Αυτόματος ΈλεγχοςΛέξεις κλειδιά
Τέντα ; Σκέπαστρο ; Αυτοματισμός ; ΜοτέρΠερίληψη
Η συγκεκριμένη εργασία ασχολείται με την φωτεινότητα των κλειστών χώρων, καθώς και με την αξιοποίηση της τεχνολογίας για την εξυπηρέτηση του ανθρώπου σε αυτόν τον τομέα.
Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει τεράστια ανάπτυξη ακόμα και στην χώρα μας. Μπορείς να κάνεις ότι θέλεις, βέβαια με το ανάλογο κόστος. Τα αυτόματα συστήματα υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ακόμα και στην αρχαία Ελλάδα, με σπουδαίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που μερικές ακόμα και σήμερα είναι δύσκολο να κατανοηθούν, που δημιουργήθηκαν χωρίς τα μέσα που υπάρχουν σήμερα. Οι ανάγκες είναι αυτές που ώθησαν τον άνθρωπο στην ανακάλυψη και εξέλιξη της τεχνολογίας. Καθώς ο άνθρωπος έχει τόση δύναμη στα χέρια του, γιατί τόσες γνώσεις για την τεχνολογία μόνο δύναμη μπορεί να θεωρηθεί, κατασκευάζει και ανακαλύπτει όλο και περισσότερα πράγματα. Στο κομμάτι του αυτοματισμού, έχουν γίνει τεράστια βήματα για την διευκόλυνση του ανθρώπου, αλλά μερικές φορές ο άνθρωπος το παρακάνει, καθώς κάνει κατάχρηση των γνώσεων και της τεχνολογίας, και τα αποτελέσματα από τις ανακαλύψεις ή δημιουργίες του μπορεί να είναι επιβλαβή ή μη συμφέροντα για τους άλλους ανθρώπους. Μεγαλύτερο παράδειγμα, η αντικατάσταση του ανθρώπινου δυναμικού σε εργοστάσια, από μηχανές.
Ο ήλιος είναι ένα αγαθό που προσφέρει ζωή, αλλά μας βοηθάει και στην καθημερινότητα μας, όπως για παράδειγμα ο ηλιακός θερμοσίφωνας ή όπως τα φωτοβολταϊκά, που τα τελευταία χρόνια γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη η τεχνολογία και η χρήση τους στην χώρα μας. Πολλές φορές όμως γίνεται επικίνδυνος για την υγεία μας και έτσι απαιτείται η προστασία από αυτόν. Έτσι δημιουργήθηκαν αρχικά κάποια πανιά ειδικής κατασκευής που τοποθετιόντουσαν για προστασία από τον ήλιο. Με τον καιρό εξελίχθηκαν και μέσω της τεχνολογικής ανάπτυξης, αλλά και μέσω του ανθρώπου να προβάλει κάτι διαφορετικό και όμορφο μέσω του προϊόντος που προωθεί. Έτσι ξεκίνησαν την κατασκευή των γνωστών σε όλους τεντών. Τα περισσότερα σπίτια πλέον διαθέτουν τουλάχιστον μια τέτοια κατασκευή καθώς έχει μπει στην καθημερινότητά μας. Η χρήση τους είναι κυρίως για να μην αφήνει το φως του ήλιου να μπαίνει στο σπίτι μας, αλλά υπάρχουν και πιο γενικές χρήσης, όπως η προστασία του αυτοκινήτου μας από τον ήλιο ή ακόμα και η χρήση τους για απλή καλαισθησία του χώρου. Επειδή όμως ο άνθρωπος δεν είναι ευχαριστημένος και πάντα ψάχνει κάτι καλύτερο, ήθελε να βρει κάποιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει σωματική κόπωση για να “ανεβάζει” ή να “κατεβάζει” μία τέντα. Έτσι έφτιαξε ένα μηχανισμό που χρησιμοποιεί κυρίως μοτέρ ώστε να την κινεί χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου. Υπάρχουν πολλοί τύποι τεντών που άλλοι είναι ευρέως γνωστοί, ενώ κάποιοι άλλοι όχι. Υπάρχουν τέντες με βραχίονες, τέντες με αντηρίδες, τέντες οριζόντιες και τέντες κάθετες. Ανάλογα με την χρήση που θέλουμε να κάνουμε επιλέγουμε το τι μας καλύπτει. Με την πάροδο όμως των χρόνων, αρχίζει να γίνεται ευρέως γνωστή η αυτοματοποίηση της κίνησης της τέντας. Έχουν γίνει έρευνες και έχουν κατασκευαστεί αντικείμενα, ειδικά και μόνο για την χρήση στο συγκεκριμένο κομμάτι.
Εκεί τώρα μπαίνει και η κατασκευή μας, η οποία ανοιγοκλείνει με την παρουσία ή με την έλλειψη του φωτός. Αναλόγως με τον φωτισμό που επιθυμούμε να υπάρχει στην αίθουσα, μετακινούμε και την τέντα στην ανάλογη θέση. Η τέντα είναι οριζόντια, με κίνηση με βοήθεια δρομέα. Αναλυτικά για την κατασκευή και την χρήση της κατασκευής μας θα αναφερθούμε παρακάτω.
Η εργασία μας χωρίζεται σε 3 κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την ολοκλήρωση της κατασκευής με την βοήθεια εικόνων. Στο δεύτερο κεφάλαιο, περιγράφουμε την υλοποίηση της κατασκευής και το σενάριο λειτουργίας της. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται τρόποι βελτίωσης της κατασκευής μας με διάφορες τεχνικές, καθώς και η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήσαμε.
Αριθμός σελίδων
30 σελ.Σχολή
Σχολή Τεχνολογικών ΕφαρμογώνΑκαδημαϊκό Τμήμα
Τμήμα ΑυτοματισμούΓλώσσα
ΕλληνικάΟι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: