Στοιχεία κόστους και κοστολόγηση προϊόντων Οικογένεια Στεργίου
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Γιαννουκάς, Ξενοφών
Λίτσκας, Θωμάς
Ημερομηνία
2012Επιβλέπων
Γκούμας, ΣπυρίδωνΘεματική επικεφαλίδα
TPSH::Διοίκηση και Οργάνωση::Λογιστική::ΚοστολόγησηΛέξεις κλειδιά
Κόστος ; Κοστολόγηση ; Προϊόντα ; Κόστος εργασίας ; Οικογένεια ΣτεργίουΠερίληψη
Η παρούσα εργασία αφορά στα στοιχεία κόστους και στην κοστολόγηση
προϊόντων, που βρίσκουν εφαρμογή στην εταιρία ΄΄Ε. & Κ. Στεργίου & ΣΙΑ
Ο.Ε.΄΄. Η συγκεκριμένη επιχείρηση ανήκει στον ευρύτερο χώρο του κλάδου ειδών
διατροφής και ειδικεύεται στην παραγωγή σκευασμάτων, όπως αρτοποιήματα και
είδη ζαχαροπλαστικής. Η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος στοχεύει στην
κατανόηση της οργάνωσης λειτουργίας μίας παραγωγικής μονάδας, με βάση τις
κοστολογικές πληροφορίες τις οποίες αντλεί για την επίτευξη των στόχων της,
προσδοκώντας το μέγιστο κέρδος. Η εργασία διακρίνεται σε δύο μέρη, το θεωρητικό
και την εφαρμογή αυτού, το ερευνητικό. Στο θεωρητικό μέρος, γίνεται αναφορά
στην κοστολόγηση ως γενική έννοια και αναλύονται τα πρωτογενή στοιχεία της, τα
οποία χρησιμοποιούνται για την κοστολόγηση των προϊόντων. Επίσης , γίνεται
εκτενής αναφορά σε ξεχωριστό κεφάλαιο, σχετικά με την νομική μορφή της εταιρίας
όντας ομόρρυθμη εταιρία, όπου επισημαίνονται τα χαρακτηριστικά μιας Ο.Ε., η
διαχείρισή της αλλά και η ευθύνη των εταίρων και τέλος η σχετική νομοθεσία περί
φορολογίας της. Παράλληλα το ερευνητικό μέρος αναλώνεται στην κοστολόγηση
των προϊόντων της επιχείρησης ΄΄Ε. & Κ. Στεργίου & ΣΙΑ Ο.Ε.΄΄ με βάση την
εξωλογιστική μέθοδο, πάνω στην οποία υπολογίζουμε το κόστος ανά μονάδα
παραγωγής ενός προϊόντος και προσδιορίζουμε το μικτό κέρδος της επιχείρησης, για
κάθε μονάδα προϊόντος που πουλάει στους καταναλωτές. Για την εκπόνηση της
λήφθηκαν στοιχεία από το κεντρικό λογιστήριο της εταιρίας και σε συνεργασία με
τον προϊστάμενό του, τέθηκαν τα πλαίσια μέσα στα οποία θα κινηθεί η εργασία.
Περίληψη
This paper concerns the costs and pricing of products, which find application in the
company E. & K. Stergiou & Co. . This company belongs to the broader field of food
industry and specializes in the production of formulations, such as bakery and
confectionery. The choice of this topic is aimed at understanding the organization
operating of a production unit based on costing information that draws on the
achievement of objectives , seeking maximum profit. The work is divided into two
parts, the theoretical and applied this research . In the theoretical part , a reference to
pricing in a general sense and analyze the raw data , which are used to assign costs to
products. Also made extensive reference to a separate chapter on the legal form of the
company being a partnership that highlights the features of an O.E , its management
and the liability of partners and end of the relevant tax laws of . Alongside the
research part of the cost of consumed products of the company E. & K. Stergiou &
Co. based on off-balance sheet method on which we calculate the unit cost of a
product and determine the gross profit of the company for each unit that sells to
consumers. To prepare the data obtained from the central accounts department of the
company and working with his boss, set the context within which the work will move.
Αριθμός σελίδων
76 σελ.Σχολή
Σχολή Διοίκησης και ΟικονομίαςΑκαδημαϊκό Τμήμα
Τμήμα ΛογιστικήςΓλώσσα
ΕλληνικάΟι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: