Επανάχρηση και αποκατάσταση λυσσιατρείου στην Ιερά Οδό
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Φωτόπουλος, Γεώργιος
Αντωνοπούλου, Ελένη
Ημερομηνία
2012-05Επιβλέπων
Βλάχου, ΑλεξάνδραΘεματική επικεφαλίδα
TPSH::Τεχνολογία::Δομική Μηχανική::ΚατασκευέςΛέξεις κλειδιά
Λυσσιατρείο ; Αποκατάσταση κτιρίων ; Επισκευές ; ΕπανάχρησηΠερίληψη
Η πτυχιακή εργασία την οποία εκπονήσαμε έχει ως αντικείμενο μελέτης την επανάχρηση και την αποκατάσταση του Λυσσιατρείου που βρίσκεται στην Ιερά Οδό. Αφορμή για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος στάθηκε ο προβληματισμός μας για το πεδίο των αστέγων στην μητρόπολη των Αθηνών. Έτσι σκεφτήκαμε να δώσουμε ζωή σε ένα συγκρότημα κατοικιών που βρίσκεται επί της Ιερά Οδού, το λεγόμενο Λυσσιατρείο. Κατά αυτόν τον τρόπο σχεδιάσαμε στα κτίρια 1,2,3,4,5,6,7,8,9 νέες χρήσεις όπως χώρους εστίασης, χώρους διαμονής, βιβλιοθήκη, κοινωνικό ιατρείο και αποκαταστήσαμε τις τυχόν βλάβες που υπήρχανε. Η πτυχιακή μας χωρίζεται σε 2 μέρη. Στο θεωρητικό κομμάτι και στο πρακτικό.
Πριν ξεκινήσουμε να γράφουμε τις διάφορες πληροφορίες σχετικά με την λίθινη φέρουσα τοιχοποιία και τεχνικές αποκατάστασης βλαβών ανατρέξαμε σε μια αρκετά μεγάλη βιβλιογραφία την οποία βρήκαμε στις βιβλιοθήκες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η συγκεκριμένη βιβλιογραφία καθώς και η υπόλοιπη την οποία χρησιμοποιήσαμε αναφέρεται στο τέλος της πτυχιακής μας εργασίας.
Αρχικά, λοιπόν η πτυχιακή εργασία μας χωρίζεται σε 5 κεφάλαια, όπου το κάθε κεφάλαιο χωρίζεται σε ενότητες και υποενότητες. Στο 1ο κεφάλαιο κάνουμε μια ιστορική αναφορά στο συγκρότημα κτιρίων του Απολυμαντηρίου, οπού χωρίζεται σε 2 συγκροτήματα στο Λυσσιατρείο και στο παλιό δημόσιο Απολυμαντήριο. Ακόμη, πραγματοποιούμε μια λεπτομερής τεχνική περιγραφή των κτιρίων 1,2 3,4,5,6,7,8,9 καταγράφοντας τα υλικά δόμησης, την χωροταξική θέση του κάθε κτιρίου μέσα στο συγκρότημα αλλά και την αρχιτεκτονική τους. Το κτίριο του Λυσσιατρείου είναι κατασκευασμένο από πέτρα και ξύλο. Συνεπώς στα παρακάτω κεφάλαια αναφερθήκαμε στα δομικά υλικά της πέτρας και του ξύλου.
Στο 2ο κεφάλαιο αναφερόμαστε γενικά στις φέρουσες τοιχοποιίες. Από ποια είδη λιθοδομών έχουμε μέχρι το πώς επεξεργαζόμαστε σωστά μια φυσική πέτρα. Δεν θα μπορούσαμε να μην ασχοληθούμε με τις μηχανικές αντοχές της πέτρας , όπως αντοχή σε θλίψη, διάτμηση και εφελκυσμό. Τα μηχανικά χαρακτηριστικά αλλά και τα πλεονεκτήματα- μειονεκτήματα μιας λίθινης τοιχοποιίας αποτελούν ορόσημο για την κατασκευή μια φέρουσας τοιχοποιίας. Αναφορά κάνουμε επίσης και στον ορθό τρόπο δόμησης με λίθινη φέρουσα τοιχοποιία.
Το 3ο κεφάλαιο αναφέρεται στους τρόπους επέμβασής σε λιθοδομές. Μορφολογούμε και ταξινομούμε τις βλάβες που μπορεί να προκληθούνε καθώς και τις δράσεις από τις οποίες προκαλούνται οι βλάβες. Πολύ σημαντικό κομμάτι σε αυτήν την ενότητα αποτελούν οι τεχνικές και τα υλικά επεμβάσεων σε βλάβες από μεμονωμένες ρωγμές μικρών ανοιγμάτων ή έντονες ρωγμές μεγάλων ανοιγμάτων.
Στο 4ο κεφάλαιο μιλάμε για τις ξύλινες στέγες , τον τρόπο χάραξης τους, την προστασία της από την υγρασία καθώς και τα επιμέρους στοιχεία από τα οποία αποτελούνται τα ζευκτα της. Τέλος, στο 5ο κεφάλαιο πραγματοποιούμαι την τελική μας πρόταση, η οποία αποτελεί και τον στόχο της πτυχιακής εργασίας την επανάχρηση του χώρου του Λυσσιατρείου το οποίο βρίσκεται στην Ιερά Οδό. Έτσι διαμορφώνουμε καινούριες κατόψεις στα κτίρια 1,2,3,4,5,6,7,8,9 δίνοντας τους νέες χρήσεις, ενώ σε βλάβες που παρατηρήσαμε προτείνουμε την άμεση επέμβαση στα δομικά στοιχεία που επιδιορθώνονται και την αντικατάσταση των ξύλινων στεγών.
Πέρα όμως από το θεωρητικό κομμάτι της πτυχιακής εργασίας παραδίδουμε και ένα τεύχος σχεδίων με όλες τις όψεις, τομές, λεπτομέρειες και κατόψεις των κτιρίων που αποτελούνε την επανάχρηση και αποκατάσταση του χώρου του Λυσιατρείου στην Ιερά Οδό.
Αριθμός σελίδων
82 σελ., σχέδιαΣχολή
Σχολή Τεχνολογικών ΕφαρμογώνΑκαδημαϊκό Τμήμα
Τμήμα Πολιτικών Δομικών ΈργωνΓλώσσα
ΕλληνικάΠεριγραφή
Στο CD της εργασίας που διατίθεται από την Βιβλιοθήκη περιλαμβάνονται σχέδιαΣυλλογή
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: