Ασφάλεια και υγιεινή εργασίας σε βιομηχανία ζυθοποιίας
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Κατρής, Αθανάσιος
Σακελλαρίου, Τζέννυ
Ημερομηνία
2016-02-11Επιβλέπων
Νάζος, ΑντώνιοςΘεματική επικεφαλίδα
TPSH::Κοινωνικές Επιστήμες::Εργασία::Ασφάλεια Εργαζομένων ; TPSH::Κοινωνικές Επιστήμες::Εργασία::Ασφάλεια Εργαζομένων::Βιομηχανική ΑσφάλειαΛέξεις κλειδιά
Υγιεινή στην εργασία ; Ασφάλεια εργασίας ; ΖυθοποιίαΠερίληψη
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που χρήζει αντιμετώπισης σε μια βιομηχανική εγκατάσταση είναι αυτό της ασφάλειας του έμψυχου δυναμικού. Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται την ασφάλεια και υγιεινή σε μια βιομηχανία ζυθοποιίας. Πιο συγκεκριμένα η εργασία ξεκινάει με μια περιγραφή των απαραίτητων λειτουργικών διαδικασιών για τη παραγωγή του ζύθου. Στη συνέχεια προσδιορίζονται οι βασικές αρχές για την ασφάλεια και υγιεινή στους χώρους εργασίας καθώς επίσης αναφέρεται το νομοθετικό πλαίσιο και ο ρόλος του τεχνικού ασφαλείας και του γιατρού εργασίας. Το επόμενο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στη πρόληψη και τους τρόπους μείωσης των εργατικών ατυχημάτων. Στο τέταρτο κεφάλαιο προσδιορίζονται οι απαιτούμενες συνθήκες όσον αφορά τον φωτισμό και τις συνθήκες εργασίας σε θερμικό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα περιγράφονται τα είδη φωτισμού και οι μονάδες μέτρησης του. Επιπρόσθετα αναφέρονται τα προβλήματα στην εργασία λόγο μεταβολών στη θερμοκρασία καθώς επίσης και οι τρόποι αντιμετώπισης τους. Το επόμενο κεφάλαιο αναφέρεται στις μηχανές και τον εξοπλισμό της εγκατάστασης. Έπειτα γίνεται ανάλυση των ανυψωτικών εξοπλισμών και των μηχανοκίνητων οχημάτων. Τα δύο επόμενα κεφάλαια αναφέρονται στους κινδύνους από πυρκαγιά και το ηλεκτρικό ρεύμα. Στο ένατο κεφάλαιο αναφέρονται κάποιες γενικές αρχές ασφάλειας όσον αφορά τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό της εγκατάστασης. Επίσης περιγράφεται ο τρόπος προστασίας με τη βοήθεια αισθητήρων. Στο επόμενο κεφάλαιο αναλύονται τα Μέσα Ατομικής Προστασίας και οι κανόνες οι οποίοι τα διέπουν. Τέλος το εντέκατο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στην ενημέρωση, την εκπαίδευση και τα πρωτόκολλα προστασίας για θέματα που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια στην εργασία. Η εργασία ολοκληρώνεται με τη παρουσίαση σχολίων και συμπερασμάτων καθώς και φωτογραφιών από το εργοστάσιο της μελέτης.
Περίληψη
One of the major problems that should be addressed on an industrial plant is that of the security workforce. This project deals with the safety and hygiene in a brewing industry. More specifically, the work begins with a description of the operating procedures required for the production of beer. Then identifies key principles for safety and hygiene in the workplace and also indicate the legislative framework and the role of the technical safety and occupational physician. The next chapter is devoted to prevention and ways of reducing accidents. The fourth chapter identifies the required conditions regarding lighting and working conditions in thermal environment. More specifically described kinds of lighting and measurement units. Additionally mentioned problems at work why changes in temperature as well as ways of dealing with them. The next chapter refers to machinery and equipment installation. After an analysis of hoisting equipment and motor vehicles. The next two chapters deal with the dangers of fire and electricity. In the ninth chapter some general safety authorities refer as regards machinery and equipment installation. Also describes protection by means of sensors. The next chapter analyzes the Personal Protective Equipment and the rules governing them. Finally, the eleventh chapter is dedicated to information, education and protection protocols on matters relating to health and safety at work. The work concludes with the presentation of comments and conclusions and photos from the factory of the study.
Αριθμός σελίδων
108 σελ.Σχολή
Σχολή Τεχνολογικών ΕφαρμογώνΑκαδημαϊκό Τμήμα
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε.Γλώσσα
ΕλληνικάΣυλλογή
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: