Λίμνη Δασίου περιοχής Κορινθίας. Μελέτη ανάδειξης και προστασίας της κοινοτικής φυσικής κληρονομιάς (δίκτυα Natura 2000 – οδηγία 92/43) και προτάσεις ενίσχυσης του οικολογικού τουρισμού
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Παπαναστασόπουλος, Κωνσταντίνος
Ημερομηνία
2010Επιβλέπων
Βαρελίδης, ΓιώργοςΘεματική επικεφαλίδα
TPSH::Περιβάλλον::ΟικολογίαΛέξεις κλειδιά
Λίμνη Δασίου ; Νομός Κορινθίας ; Περιβαλλοντική μελέτη ; Οικολογικός τουρισμόςΠερίληψη
Ο όρος «βιώσιμη ανάπτυξη» σημαίνει την ανάπτυξη που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ανθρωπότητας σήμερα, χωρίς να διακυβεύει τη δυνατότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες. Για να είναι αειφόρος η ανάπτυξη, η οποιαδήποτε χρήση των φυσικών πόρων για την κάλυψη των αναγκών του ανθρώπου πρέπει να λαμβάνει υπόψη της την επίδραση αυτής της χρήσης στο φυσικό, το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον των σύγχρονων και των μελλοντικών ανθρώπινων κοινωνιών.
Δεδομένης της σημερινής κατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και των πόρων είναι αναγκαίο «ο σχεδιασμός της ανάπτυξης να είναι τέτοιος που να εμπεριέχει την προστασία της φύσης, λαμβάνοντας υπόψη του τους βιολογικούς και οικολογικούς παράγοντες σε συνδυασμό με τις πολιτισμικές, πολιτικές και οικονομικές διαστάσεις, καθώς και την κοινωνική και τοπική πραγματικότητα.» (Sacs 1980).
H εργασία αυτή τεκμηρίωσε ότι η Λίμνη Δασίου αποτελεί έναν τόπο μεγάλης οικολογικής και υδρολογικής αξίας για όλη τη ζωή του όρους Κυλλήνη. Παράλληλα είναι ένα τοπίο ιδιαίτερης αισθητικής αξίας. Το τεράστιο κύμα επισκεπτών από την Αθήνα που κατακλύζει την περιοχή τα τελευταία χρόνια αποδεικνύει ότι παρά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τον εγκλωβισμό του σύγχρονου ανθρώπου στις πόλεις, ο δεσμός με τη φύση παραμένει αν όχι άρρηκτος, αναγκαίος για την ψυχική ισορροπία του και την άντληση δύναμης και ευφορίας.
Είναι γνωστό ότι τα σύγχρονα οικολογικά προβλήματα που δημιούργησε απερίσκεπτα ο άνθρωπος, πέρα από τις επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα, στη χλωρίδα, στην πανίδα και στη διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων, απειλούν την ποιότητα ζωής, δημιουργούν πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα σε διεθνές επίπεδο και τελικά θέτουν σε κίνδυνο την ίδια την επιβίωση του ανθρώπου σε αυτόν τον πλανήτη. Άλλωστε είναι από τους τελευταίους κατοίκους του, με την έννοια ότι υπάρχει στη γη ως είδος μόλις τα δύο τελευταία εκατομμύρια χρόνια, ενώ άλλα είδη που συναντάμε και στη Λίμνη Δασίου, όπως τα κωνωφόρα και οι φτέρες αριθμούν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια παρουσίας εδώ. Επομένως η κατανόηση της αξίας της φύσης στην περιοχή που ζει και η ευαισθητοποίηση για την προστασία της σημαίνει πρωτίστως τη δική του προστασία.
Γι’ αυτό σε αυτήν την εργασία δόθηκε βαρύτητα στην ανάδειξη των αξιών της Λίμνης Δασίου και στη διαμόρφωση εφαρμόσιμων προτάσεων βιώσιμης ανάτπυξης, ώστε να προβληθεί η σημασία και η ανάγκη προστασίας της, να ευαισθητοποιηθούν οι επισκέπτες της και να δρομολογηθεί η διατήρησή της ως τόπου οικολογικής, υδρολογικής κι αισθητικής αξίας.
Τέλος οι προτάσεις και η εφαρμογή της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης θα συμβάλλουν στην περιβαλλοντική εξυγίανση της περιοχής, αλλά και στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω του οικολογικού και του εκπαιδευτικού τουρισμού.
Όπως έλεγε ένας σοφός Ινδιάνος, πολλούς αιώνες πριν αναγκαστούμε να επινοήσουμε την έννοια της «βιώσιμης ανάπτυξης»: «η φύση δεν είναι μόνο εκείνο που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, είναι αυτό που οφείλουμε στα παιδιά μας».
Αριθμός σελίδων
174 σελ., φωτ.Σχολή
Σχολή Τεχνολογικών ΕφαρμογώνΑκαδημαϊκό Τμήμα
Τμήμα Πολιτικών Δομικών ΈργωνΓλώσσα
ΕλληνικάΣυλλογή
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: