Ανάλυση και διαστασιολόγηση κτιριακών κατασκευών οπλισμένου σκυροδέματος βάση ΕΑΚ και ΕKΩΣ με διαφορετικούς δείκτες συμπεριφοράς q
Πτυχιακή εργασία
Author
Κονταξάκης, Μιχαήλ
Παπαδάκης, Κωνσταντίνος
Date
2010-07Advisor
Μώκος, Βασίλειος Γ.Keywords
Σκυρόδεμα ; Αντισεισμικός Κανονισμός ; ΕΑΚ2000Abstract
Προκειμένου να επιτυγχάνεται η βελτιστοποίηση στο σχεδιασμό των κατασκευών, δηλαδή μέγιστη φέρουσα ικανότητα με ελάχιστο δυνατό κόστος κατασκευής υπό δεδομένη στάθμη επιθυμητής συμπεριφοράς, οι σύγχρονοι αντισεισμικοί κανονισμοί (ΕΑΚ, EC8) επιτρέπουν και επιδιώκουν οι κατασκευές να σχεδιάζονται να λειτουργούν στην ανελαστική περιοχή, δηλαδή υπό το σεισμό σχεδιασμού να υπόκεινται βλάβες οι οποίες θα είναι ελεγχόμενες (πλάστιμες και όχι ψαθυρές)και ιεραρχημένες (αστοχίες στις δοκούς και όχι στα υποστυλώματα). Η ανελαστική συμπεριφορά των κατασκευών λαμβάνεται έμμεσα υπόψη με τη βοήθεια ενός συντελεστή q, ο οποίος ονομάζεται δείκτης συμπεριφοράς και εκφράζει, γενικά, την ικανότητα ενός δομικού συστήματος να απορροφά ενέργεια με πλαστική συμπεριφορά χωρίς να μειώνεται δραστικά η αντοχή του. Η τιμή του q ορίζεται για ολόκληρη την κατασκευή και εξαρτάται από τον τύπο του φέροντα οργανισμού. Ο συντελεστής q υπεισέρχεται στην ανάλυση στο φάσμα σχεδιασμού, όπου το ελαστικό φάσμα σχεδιασμού διαιρείται με τον συντελεστή q. Στην παρούσα εργασία με την βοήθεια κατάλληλου λογισμικού επιλύονται συνήθεις κτιριακές κατασκευές ωπλισμένου σκυροδέματος με διαφορετικούς δείκτες συμπεριφοράς και εξετάζεται η επιρροή της διακύμανσης του συντελεστή q στα αποτελέσματα ανάλυσης και διαστασιολόγησης της κατασκευής.
Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας γίνεται αναφορά στη σεισμικότητα της Ελλάδας, στη θέση που καταλαμβάνει στην Ευρωπαϊκή και παγκόσμια κατάταξη καθώς και στην έννοια σεισμός και τα χαρακτηριστικά του.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ2000) και ειδικά στις σημαντικότερες διατάξεις του που αποτελούν τον σκελετό για την στατικότητα και αντισεισμικότητα των κατασκευών της χώρας.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το λογισμικό FESPA, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση και διαστασιολόγηση των κατασκευών μας.
Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται η κυρίως μελέτη της πτυχιακής εργασίας. Χρησιμοποιούνται διάφορα υφιστάμενα κτίρια για την ανάλυση και διαστασιολόγηση με διαφορετικούς συντελεστές σεισμικής συμπεριφοράς. σε όλες τις ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας και γίνονται συγκρίσεις με βάση τους πίνακες οπλισμών που προκύπτουν.
Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα γενικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τις προαναφερθείσες αναλύσεις και διαστασιολογήσεις με τους δυο δείκτες σεισμικής συμπεριφοράς q=1,5 και q=3,5 και στις τρεις ζώνες σεισμικής επικινδυνότητας Ι, ΙΙ, ΙΙΙ.
Number of pages
68 σελ.Faculty
Σχολή Τεχνολογικών ΕφαρμογώνAcademic Department
Τμήμα Πολιτικών Δομικών ΈργωνLanguage
GreekCollections
The following license files are associated with this item: