Η επίδραση της φοροδιαφυγής στο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Χατζηαντωνίου, Ευγενία
Τζιάνι, Φραντζέσκο
Ημερομηνία
2013Επιβλέπων
Πανάγου, ΒασίλειοςΘεματική επικεφαλίδα
TPSH::Κοινωνικές Επιστήμες::Δίκαιο::Φορολογική ΔικονομίαΛέξεις κλειδιά
Φορολογία ; Φοροδιαφυγή ; Φορολογική δικαιοσύνη ; Δημόσιο έλλειμμα ; Δημοσιονομικό πρόβλημα ; Ελληνική οικονομική κρίσηΠερίληψη
Διανύουμε μια περίοδο έντονης ανασφάλειας και ρευστότητας. Καθημερινά τα δεδομένα ανατρέπονται. Τα ποσοστά ανεργίας ολοένα αυξάνονται, έχοντας φτάσει το 26,3 % σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ο δείκτης πληθωρισμού για τον Ιανουάριο του 2013 έφτασε το 0%, ενώ ενδέχεται να αγγίξει αρνητικές τιμές. Λόγω της κρίσης και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών παρατηρείται μείωση στη συνολική επένδυση, καθώς και στη ζήτηση των αγαθών. Αυτή η ανεπάρκεια στη ζήτηση, έχει ως αποτέλεσμα τη περεταίρω πτώση των τιμών προκαλώντας έτσι σημαντικό πλήγμα στο εμπορικό ισοζύγιο. Παράλληλα με την οικονομική κρίση που παρατηρείται στον Ελλαδικό χώρο, επικρατεί παγκόσμια αναταραχή.
Επίσης με την επιβολή των νέων φορολογικών μέτρων παρατηρείται αύξηση της αβεβαιότητας στο κοινωνικό σύνολο. Τα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ελλάδα έχουν παρουσιάσει αύξηση κατά 40% σε σύγκριση με στοιχεία του 2010. Επιπλέον σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 70% των νέων σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο μετανάστευσης σε χώρες του εξωτερικού για εύρεση εργασίας. Αυτή η μαζική μετανάστευση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Το κύμα μαζικής φυγής θα μειώσει τις επενδύσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα και το κατά κεφαλήν βάρος του χρέους θα αυξηθεί σε μια συνεχώς συρρικνωμένη εθνική οικονομία.
Προκειμένου να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία και να μπορέσουν να εκταμιευτούν τα δανειακά κεφάλαια από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, οι κυβερνήσεις της χώρας δέχτηκαν τους όρους των μνημονίων οι οποίοι περιλαμβάνουν σκληρά δημοσιονομικά μέτρα ή όπως κοινώς αποκαλούνται μέτρα λιτότητας. Επίσης έχει δοθεί ιδιάζουσα προσοχή στο θέμα της φοροδιαφυγής, λόγω του ότι θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της οικονομικής αποδιοργάνωσης της Ελλάδας. Τα νέα μέτρα εμπεριέχουν αποφάσεις σχετικές με την αυστηρότερη και ορθότερη τήρηση των κανόνων και της νομοθεσίας ούτως ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη συγκομιδή φορολογικών εσόδων με τελικό σκοπό τη χρησιμοποίησή τους προς εξυγίανση της δημόσιας οικονομίας.
Η παρούσα εργασία αναλύει τις ατέλειες του ήδη υπάρχοντος συστήματος. Επίσης καλείται να εξετάσει εάν η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα μπορεί να είναι αποτελεσματική και να εξηγήσει πως επηρεάζεται η συνολική οικονομία.
Αριθμός σελίδων
80 σελ.Σχολή
Σχολή Διοίκησης και ΟικονομίαςΑκαδημαϊκό Τμήμα
Τμήμα Λογιστικής και ΧρηματοοικονομικήςΓλώσσα
ΕλληνικάΟι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: