Η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Αιγίου
Subject
TPSH::Αρχιτεκτονική - ΠολεοδομίαKeywords
Αρχιτεκτονική ; Αίγιο ; Δημόσια κτίρια ; Ναοί ; Ιδιωτικά κτίρια ; ΚατοικίαAbstract
Αντικείμενο αυτής της εργασίας είναι η Αρχιτεκτονική Φυσιογνωμία της πόλης του Αιγίου μετά από την Τουρκοκρατία, δηλαδή περίπου από το 1825 έως και σήμερα, με έμφαση στα στοιχεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Η εργασία βασίζεται σε 3 κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο μελετάμε γενικά για την πόλη του Αιγίου. Προσδιορίζουμε την θέση της πόλης και κάνουμε μια ιστορική αναφορά πως φτιάχτηκε η πόλη σε 2 επίπεδα. Στη συνέχεια γίνεται προσπάθεια να κατανοήσουμε τον τρόπο ανάπτυξης της πόλης με σχέδια από τον βενετικό χάρτης του 1700 έως και σήμερα με τα σχέδια πόλης που ισχύουν στην παρούσα φάση. Ακόμα μελετάμε τα κοινωνικά και τα οικονομικά στοιχεία τα οποία συντέλεσαν για να αναπτυχθεί η αρχιτεκτονική της πόλης. Μερικά από αυτά τα στοιχεία είναι: η άριστη ποιότητα σταφίδας που παράγεται στην περιοχή, το λιμάνι του Αιγίου που συντέλεσε σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη λόγω της εξαγωγής της σταφίδας και βοήθησε πολύ για την ανάπτυξη της βιομηχανίας στο Αίγιο με αποτέλεσμα το Αίγιο να γίνει μια αρκετά πλούσια πόλη για την περίοδο εκείνη και να αναπτυχθεί ως προς την οικοδομική δραστηριότητα, κατά συνέπεια και την αρχιτεκτονική.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αρχίζουμε να αναλύουμε αρχιτεκτονικά πλέον τα Δημόσια κτίρια (τοπόσημα) και τους Ναούς της περιοχής. Μελετώντας τα κτίρια αυτά διαπιστώνουμε ότι στην πόλη του Αιγίου ήρθαν και δούλεψαν μεγάλοι αρχιτέκτονες της εποχής εκείνης όπως ο Ερνέστος Τσίλλερ. Μερικά από τα έργα του Τσίλλερ που μελετάμε στην ενότητα αυτή της εργασία είναι η Δημοτική Αγορά του Αιγίου, ο ναός της Φανερωμένης, ο οποίος αντιπροσωπεύει έναν από τους σημαντικότερους ρυθμούς της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής, τον εγγεγραμμένο σταυροειδή μετά τρούλου και ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Στο τρίτο κεφάλαιο μελετάμε την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία των ιδιωτικών κτιρίων και στο τέλος των επαγγελματικών ακινήτων. Στο κεφάλαιο αυτό συναντάμε πρωτοφανή και ενδιαφέροντα πράγματα σε ό,τι αφορά στην αρχιτεκτονική. Βρίσκουμε περίεργες στέγες που αναπτύσσονται σε δίρριχτες και καταλήγουν σε τρίρριχτες. Ανακαλύπτουμε όμορφες γύψινες διακοσμήσεις, περίτεχνα καλλιτεχνικά μπαλκόνια και άλλα διακοσμητικά στοιχεία. Ακόμα μελετάμε το μοναδικό 3ώροφο αρχιτεκτονικό της πόλης του Αιγίου που είναι το Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου. Στο τέλος μελετάμε επαγγελματικά ακίνητα, τα οποία είναι κυρίως σταφιδαποθήκες, με αργολιθοδομή, με συμμετρικές δίρριχτες στέγες.
Number of pages
62 σελ.Faculty
Σχολή Τεχνολογικών ΕφαρμογώνAcademic Department
Τμήμα Πολιτικών Δομικών ΈργωνLanguage
GreekCollections
The following license files are associated with this item: