dc.description.abstract | Την τελευταία δεκαετία το Διαδίκτυο έχει εξελιχθεί από ένα απλό επιστημονικό δίκτυο, σε μια πλατφόρμα που δίνει την δυνατότητα δημιουργίας μιας νέας γενιάς επιχειρήσεων. Το πρώτο κύμα ηλεκτρονικών επιχειρήσεων ήταν η θεμελιώδες ανταλλαγή πληροφοριών. Αλλά, με τον καιρό, όλο και περισσότερες μορφές επιχειρήσεων είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά. Στις μέρες μας, μπορούμε να αγοράζουμε αγαθά και υπηρεσίες, να κάνουμε κρατήσεις για τις διακοπές μας, να πουλάμε, να αγοράζουμε, να προμηθευόμαστε, να κάνουμε δημοπρασίες, να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας καθώς και άλλα πολλά μέσω και μόνο του Διαδικτύου. Έτσι, οι σύγχρονες επιχειρήσεις συνδυάζοντας το διαδίκτυο με το εμπόριο δημιούργησαν το ηλεκτρονικό επιχειρείν.
Το ηλεκτρονικό επιχειρείν, συνήθως καλούμενο και “e-business” ή “ηλεκτρονικό εμπόριο” είναι ένα προσαρμοσμένο μείγμα από τεχνολογίες που βασίζονται στο διαδίκτυο και που σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν την επιχείρηση σε πολλούς τομείς. Επίσης, διαμορφώνει και βελτιώνει τις επιχειρηματικές και δι-επιχειρηματικές λειτουργίες της επιχείρησης. Με αυτόν τον τρόπο η σύγχρονη επιχείρηση γίνεται πιο αποδοτική, πιο καινοτόμα και το προϊόν ή υπηρεσία που προσφέρει περισσότερο ανταγωνιστικό.
Η συγκεκριμένη εργασία, έχει ως αντικείμενο το ηλεκτρονικό επιχειρείν. Χωρίζεται σε δυο μέρη, το θεωρητικό και το ερευνητικό μέρος. Συγκεκριμένα στο 1ο μέρος μελετώνται οι στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσει η επιχείρηση για να επιβιώσει στον ισχυρό ανταγωνισμό, το ηλεκτρονικό περιβάλλον, τα μοντέλα του ηλεκτρονικού επιχειρείν καθώς και η online διαφήμιση και το online μάρκετινγκ που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την υλοποίηση της επιχειρηματικής ιδέας, την προώθηση των προϊόντων ή υπηρεσιών αλλά και της ίδιας της επιχείρησης. Τέλος, στο 2ο μέρος, με τη διεξαγωγή μιας έρευνας εκφράζεται το ενδιαφέρον διαπίστωσης του κατά πόσο εξοικειωμένοι είναι οι καταναλωτές με την εμφάνιση των επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο και η άποψή τους γι’ αυτές.
Αναλυτικότερα: Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρονται έννοιες χρήσιμες για το ηλεκτρονικό επιχειρείν όπως διαδίκτυο, ηλεκτρονικό εμπόριο, η σχέση ηλεκτρονικού εμπορίου και ηλεκτρονικού επιχειρείν, η τιμολογιακή πολιτική καθώς και οι ευκαιρίες, απειλές που ενδεχομένως το συνοδεύουν.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται η έννοια της στρατηγικής της επιχείρησης, η διαμόρφωση και ο σχεδιασμός της στρατηγικής.
Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται οι παράγοντες που δρουν στην επιχείρηση, η ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο, το προσωπικό απόρρητο, οι τρόποι πληρωμής και τα συστήματα εσωτερικής λειτουργίας.
Μπαίνοντας στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η σχέση ηλεκτρονικού μάρκετινγκ και ηλεκτρονικού επιχειρείν αλλά και οι στρατηγικές μάρκετινγκ που συμβάλλουν σημαντικά στην πορεία της επιχείρησης. Μέρος αυτού του κεφαλαίου είναι και η online διαφήμιση.
Φτάνοντας στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύονται τα επιχειρηματικά μοντέλα.
Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο αναφέρεται η σχέση της επιχείρησης με τους πελάτες διότι ο πελάτης είναι ο στόχος.
Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστεί η έρευνα και τα συμπεράσματά της για το πόσο εξοικειωμένοι είναι οι καταναλωτές στην Ελλάδα με τις ηλεκτρονικές αγορές, από την θεωρητική της πλευρά αλλά και από πλευρά στατιστικών στοιχείων με την βοήθεια του ερωτηματολογίου. | el |