Η συμβολή των προτύπων στη διαχείριση ενέργειας στη βιομηχανία. Η ελληνική πραγματικότητα.
Η συμβολή των προτύπων στη διαχείριση ενέργειας στη βιομηχανία. Η ελληνική πραγματικότητα.
Keywords
Διαχείριση ενέργειας ; Ενεργειακή επιθεώρηση ; Ενεργειακή απόδοση ; ISO 50001 ; Ενεργειακός έλεγχοςAbstract
Η ενεργειακή διαχείριση είναι απαραίτητη για την βιώσιμη ανταγωνιστικότητα ενός οργανισμού. Εξ ίσου απαραίτητη είναι όμως και η αξιολόγηση της εφαρμοζόμενης ενεργειακής διαχείρισης. Στόχος της εργασίας επομένως είναι να συνοψίσει την τρέχουσα νομοθεσία στο επίκαιρο θέμα της ενεργειακής διαχείρισης και των ενεργειακών ελέγχων, οι οποίοι ακριβώς αποτελούν και το βασικότερο εργαλείο για την διαχείριση της ενέργειας, και να παρουσιάσει τα σχετικά πρότυπα και αλγόριθμους που έχουν αναπτυχθεί για το σκοπό αυτό, και να τα αναδείξει στα πλαίσια μια Μελέτης Περίπτωσης.Έτσι, στα πλαίσια της εργασίας, αναλύεται επιπλέον μελέτη περίπτωσης (που αφορά στην ενεργειακή διαχείρισης στο κτίριο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) το οποίο βασίζεται στο πρότυπο ASHRAE 14. Το μοντέλο που εφαρμόζεται βασίζεται στο πρότυπο ISO 50001:2011 και στο Διεθνές Πρωτόκολλο Μέτρησης και Επαλήθευσης της Ενεργειακής Επιδόσεως IPMVP. Ειδικότεροι στόχοι της μελέτης περίπτωσης είναι:
• Να εντοπίσει τις πραγματικές ενεργειακές εξοικονομήσεις φυσικού αερίου του υπό μελέτη κτιρίου καθώς και να συσχετίσει αυτές τις εξοικονομήσεις με παρεμβάσεις ενεργειακής εξοικονόμησης.
• Να δείξει πως τα κλιματικά δεδομένα επηρεάζουν τις πραγματικές εξοικονομήσεις αναπτύσσοντας την ανάλυση του μοντέλου γραμμής βάσης με σκοπό να υπολογίσει τις πραγματικές εξοικονομήσεις ενέργειας.
• Να ορίσει τη μοντελοποιημένη ενεργειακή κατανάλωση ώστε να υπολογίσει τις πραγματικές ενεργειακές εξοικονομήσεις και να εκτιμήσει τη συσσωρευτική επιρροή τους στους ενεργειακούς λογαριασμούς της περιόδου κατόπιν των της εφαρμογής μέτρων ενεργειακής εξοικονόμησης, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της γραμμικής παλινδρόμησης.
• Να υπολογίσει τα ποσοστά ακρίβειας και αβεβαιότητας των αποδεκτών τιμών του παραπάνω μοντέλου.
• Να υποδείξει τη χρησιμότητα της μεθόδου γραμμικής παλινδρόμησης με στάθμιση των δεδομένων βάσης.
Σύμφωνα με την ανάλυση στο κτίριο της μελέτης περίπτωσης διαπιστώθηκε κατ’ αρχήν η σημασία της εφαρμογής συντελεστών στάθμισης των δεδομένων ενεργειακών καταναλώσεων για να προκύψει αμερόληπτο μοντέλο ανάλυσης, και με βάση αυτό επιβεβαιώθηκαν εξοικονομήσεις της τάξεων των 127520 kWh ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε ποσοστό 29,6% της περιόδου αναφοράς ενεργειακής κατανάλωσης.