Ο ρόλος και οι δράσεις των μη κυβερνητικών οργανώσεων
Θεματική επικεφαλίδα
TPSH::Κοινωνικές Επιστήμες::Κοινωνιολογία ; TPSH::Κοινωνικές Επιστήμες::Πολιτική Επιστήμη::Ανθρώπινα Δικαιώματα ; TPSH::Περιβάλλον::Προστασία του ΠεριβάλλοντοςΛέξεις κλειδιά
Μη Κερδοσκοπικοί ΟργανισμοίΠερίληψη
Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η ανάλυση και η κατανόηση του ρόλου και της δράσης των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), καθώς και η σημαντικότητα της ύπαρξης τους ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο καταγράφεται η ιστορική πορεία με έμφαση στη γέννηση, την ανάπτυξη και την επέκταση των οργανώσεων που αποδεδειγμένα έχουν αλλάξει τον τρόπο ζωής πολλών ανθρώπων μέσα από τις δράσεις τους, αλλά και το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούνε. Επίσης, αναλύεται η έννοια του όρου Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), καθώς και ο τρόπος με τον οποίο συστήνεται και οργανώνεται βάσει του αντικειμένου με τον οποίο επιλέγει να ασχοληθεί. Εν συνεχεία στο δεύτερο κεφάλαιο δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις κατηγορίες με τις οποίες διακρίνονται οι ΜΚΟ. Ο διαχωρισμός αυτός γίνετε ως προς το μέγεθος, τους τομείς ενδιαφέροντος και τη γεωγραφική τους δράση, όπως επίσης και η σύνδεσή τους με τον πολιτικό και πολιτειακό χώρο. Βάσει αυτών των χαρακτηριστικών η ποσοτική και η ποιοτική προσέγγιση είναι οι πλέον βασικές διακρίσεις.
Συνεχίζοντας λοιπόν με το τρίτο κεφάλαιο γίνεται εισαγωγή στο κυρίως θέμα της εργασίας που αφορά το λόγο για τον οποίο υπάρχουν οι ΜΚΟ, όπως επίσης και τους τομείς που δραστηριοποιούνται. Η σημαντικότητα της ύπαρξης τους έχει πολλαπλά οφέλη τόσο στο ανθρωπιστικό κομμάτι με το έργο που προσφέρουν, αρχικά σε πρακτικό στάδιο και έπειτα τα ιδεώδη που προάγουν στη κοινωνία με κέντρο την ανάπτυξη και το σεβασμό στο συνάνθρωπο, αλλά και στο περιβάλλον. Γίνεται επίσης λόγος και στο εκπαιδευτικό κομμάτι, καθώς και στην οργάνωση των ομάδων προκειμένου το μήνυμα της προσφοράς να αποτελέσει μέρος της καθημερινότητα και της φιλοσοφίας του κάθε ατόμου. Φυσικά, δεν παραλείπεται από την εργασία, όπου και αναλύεται εκτενώς στο τελευταίο κεφάλαιο, το γεγονός ότι κάθε οργανισμός που θέλει να αναπτύσσεται έχει τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία. Έτσι και οι ΜΚΟ κάθε είδους που εμπλέκονται με φλέγοντα ζητήματα για την κοινωνία παίρνουν το ρίσκο να έρθουν σε ρήξη τόσο με την ίδια αλλά και με το πολιτικό κόσμο. Στο πλαίσιο της φιλανθρωπικής φιλοσοφίας υπάρχουν και μελανά σημεία που έχουν σχέση με την κερδοσκοπία και την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντων όπου με μη αποδεκτά μέσα τα κοινωνικά ιδρύματα προσπαθούν να πλουτίζουν εις βάρος αυτής. Τέλος τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι λίγο-πολύ αντιληπτά από τους περισσότερους. Κανείς δεν αρνείται ότι δεν πρέπει να υπάρχουν οι ΜΚΟ ή ότι το έργο τους δεν αποδίδει. Από την άλλη πλευρά όμως έχει μεγάλη σημασία να παραμένουν συγκεντρωμένες στο στόχο τους και να μένουν ανεπηρέαστες από οικονομικά συμφέροντα. Ο σκοπός για τον οποίο δημιουργήθηκαν πρέπει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τις υπάρχουσες αλλά και τις νέες οργανώσεις και να μην διαστρεβλώνουν τη θετική τους πορεία ανά τους αιώνες.