Ανάλυση λογιστικών καταστάσεων εισηγμένων εταιρειών του κλάδου τροφίμων και ποτών
Θεματική επικεφαλίδα
TPSH::Διοίκηση και Οργάνωση::Λογιστική::Οικονομικές ΚαταστάσειςΛέξεις κλειδιά
Λογιστικές καταστάσεις ; Εταιρείες ; Αριθμοδείκτες ; Κλάδος τρόφιμα – ποτάΠερίληψη
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως αντικειμενικό σκοπό την επισκόπηση των σημαντικότερων χρηματοοικονομικών και λογιστικών στοιχείων των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου της βιομηχανίας τροφίμου και ποτών – αναψυκτικών. Η δομή της εργασίας διαμορφώνεται σε τρία βασικά στάδια ανάλυσης, της εμπορικής, λογιστικής-χρηματοοικονομικής και κλαδικής μελέτης, δώδεκα εισηγμένων εταιρειών τροφίμου και μίας αναψυκτικών. Κατά την διάρκεια ανάπτυξης της εργασίας, και λόγω φύσης του κλάδου, ειδικά των τροφίμων, όπου αποτελεί και την πλειονότητα επιχειρήσεων, χρήζει αναγκαίο η αναφορά σε τεχνικές και στρατηγικές διοίκησης των επιχειρήσεων, οι οποίες όπως προκύπτει έχουν άμεση σύνδεση και αλληλεπιδρούν σε ταμειακές, χρηματοοικονομικές και επενδυτικές τακτικές.
Η εργασία αφορά την γενική οικονομική μελέτη του ελληνικού κλάδου τροφίμων – ποτών (κλαδική ανάλυση), με εστίαση πάνω στην χρηματοοικονομική δομή. Αυτή αναλύεται με την χρήση συγκεκριμένων αριθμοδεικτών με σκοπό να εξαχθούν αντικειμενικά συμπεράσματα της ρευστότητας, της βιωσιμότητας, της δανειακής επιβάρυνσης και της αποδοτικότητας των υπό εξέταση εταιρειών. Το ιδιαίτερο σημείο της ανάλυσης επικεντρώνεται, με λιτό και επιστημονικό τρόπο, γύρω από την χρηματοοικονομική και χρηματιστηριακή ανάλυση μέσω των αριθμοδεικτών P/E και P/BV. Η σύνδεση των τριών σταδίων (εμπορικό, χρηματοοικονομικό και κλαδικό), όπως αναφέρθηκε προηγούμενος γίνεται μέσω της αξιολόγηση της ρευστότητας και αυτοχρηματοδότησης. Ιδιαίτερα το θέμα της ρευστότητας και του κεφαλαίου κίνησης, αποτελεί ειδικό χαρακτηριστικό, στο οποίο απαιτείται συνδυαστική ανάλυση με άλλα ποσοτικά μεγέθη και δείκτες, λόγω της φύσης των συγκεκριμένων κλάδων και της μεταβλητότητας των ταμειακών διαθεσίμων και ισοδύναμων. Αυτό σημαίνει ότι ο εμπορικός κύκλος του κλάδου τροφίμων και ποτών επηρεάζει και μεταβάλει την κεφαλαιακή διάρθρωση, το κόστος δανεισμού και τις αποφάσεις παραγωγής. Ιδιαίτερα για τις δεκατρείς υπό εξέταση εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες.
Η εργασία βασίζεται στις γνώσεις της λογιστικής, της χρηματοοικονομική και χρηματοδοτικής διοίκησης, σε συνδυασμό με τις βασικές αρχές διοίκησης επιχειρήσεων. Το πλαίσιο ανάλυσης των οικονομικών καταστάσεων, βασίζεται και διαμορφώνεται βάσει οδηγιών και προτύπων του IAS (International Accounting Standards), δηλαδή των ΔΠΧΑ όπως υποχρεούνται να εφαρμόζουν όλες οι εισηγμένες.
Περίληψη
The aim of this thesis is to review the most important financial and accounting information of listed companies in the industry sector of food and beverage – soft drinks. The structure is formed into three basic stages of analysis, the commercial, the accounting and financial and the sector study of twelve listed companies of food and one company of soft drink. Due to the nature of the industry, especially the food industry, which constitutes the majority of businesses, it was considered essential a review on technical and business strategies, which are directly connected and interact with cash, financial and investment tactics.
An overall economic study of Greek industry of food – beverages (sectoral analysis), focusing on the financial structure is involved in thesis. For the financial structure analysis, specific ratios were used in order to extract objective conclusions regarding the liquidity, sustainability, leverage and profitability of the companies concerned. The analysis focuses with terse and scientific manner about the financial and market analysis through ratios P/E and P/BV. The connection of the three stages (commercial, financial and sectoral), as mentioned above, is done by assessing the liquidity and cash flow. The issue of liquidity and working capital in specific is a special feature, which requires combinatorial analysis with other quantitative figures and indicators, due to the nature of these sectors and the volatility of cash and cash equivalents. That means that the commercial cycle of the food and beverage industry influences and changes the capital structure, borrowing costs and production decisions. Particularly for the thirteen listed companies concerned.
Thesis is based on knowledge of accounting, financial and financial management, together with the basic business principles. The framework for analysis of the financial statements is based and shall be based on directives and standards of the IAS (International Accounting Standards), whom listed companies, are required to apply.
Αριθμός σελίδων
64 σελ.Σχολή
Σχολή Διοίκησης και ΟικονομίαςΑκαδημαϊκό Τμήμα
Τμήμα Διοίκησης ΕπιχειρήσεωνΓλώσσα
ΕλληνικάΣυλλογή
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: