Εφοδιαστική αλυσίδα γαλακτοκομικών προϊόντων στην Ελλάδα
Supply chain in dairy products in Greece
Keywords
Green logistics ; Ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες ; Εφοδιαστική αλυσίδα ; Κλάδος γαλακτοβιομηχανίας ; Γαλακτοκομικά προϊόντα ; Logistics ; HACCP ; 3PLAbstract
Στις μέρες μας δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην ύπαρξη μιας καλής και αποτελεσματικής εφοδιαστικής αλυσίδας όχι μόνο στο χώρο των επιχειρήσεων αλλά και στους οργανισμούς.
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να αναλυθεί ο κλάδος των γαλακτοκομικών προϊόντων που θεωρείται ένας απο τους σημαντικότερους κλάδους της αγοράς. Οι καταναλωτικές συνήθειες του σύγχρονου ανθρώπου ωθούν τις γαλακτοβιομηχανίες στην παραγωγή μεγάλης ποικιλίας γαλακτοκομικών προϊόντων για να είναι σε θέση να καλύψουν όλες τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού. Οι γαλακτοβιομηχανίες είναι απαραίτητο να καλύψουν πολλά στάδια απο την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση για το λόγο αυτό πρέπει να χρησιμοποιούν μια αποτελεσματική εφοδιαστική αλυσίδα μετά την παραγωγή τους, από και προς την αγορά. Τις προηγούμενες δεκαετίες οι επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν προβλήματα στη διαχείριση των πρώτων υλών, την αποθήκευση, των αποθεμάτων, τη διανομή λόγω της αυξανόμενης ζήτησης και της έλλειψης χρήσιμων πληροφοριών. Με την πάροδο των χρόνων και την τεχνολογική εξέλιξη πολλά από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι επιχειρήσεις άρχισαν να συρρικνώνονται. Οι κατασκευαστές πλέον έχουν στη διάθεση τους προγράμματα που τους βοηθούν ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα της παραγωγής και της αποθήκης τους.
Είναι απαραίτητο να καταλήγει στο τελικό πελάτη το σωστό πρϊόν,στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή και με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Ο κλάδος της γαλακτοβιομηχανίας είναι ιδαίτερα ευαίσθητος και χρειάζεται αποτελεσματική εφοδιαστική αλυσίδα διότι αρκετά από τα προϊόντα που παράγονται και διανέμονται είναι φρέσκα, με αποτέλεσμα να είναι πιο επικίνδυνο οι πελάτες να καταναλώσουν αλλοιωμένα προϊόντα.
Abstract
Nowadays is given importance to the existence of a good and effective supply chain not only in business but also in organizations. The purpose of the following study is to analyze the sector of dairy products which considered as one of the most significant sectors of the market. The consumptive habits of modern people lead the creameries to produce a wide variety of dairy products to be able to cater for diet and all requirements of consumers. The creameries are necessary to care about several stages from production to consumption; as a result they have to use an effective supply chain, from first to last of market. In past decades, companies encountered many problems related to the management of raw materials, warehouse, inventory and distribution due to increasing demand and lack of useful information. Over the years and the technological progress many of the problems which companies have to solve began to shrink. Manufacturers are available now to use programs which help them to have a well-rounded picture of production and the warehouse. It is necessary to arrived at the final customer the right product, in the right place, at the right time and at the lowest possible cost. The sector of dairy products is particularly sensitive and requires an effective supply chain, because many of the products which manufacture and distribute are fresh, as a result the risk for costumers to eat spoiled products is more possible.
Number of pages
53 σελ.Faculty
Σχολή Διοίκησης και ΟικονομίαςAcademic Department
Τμήμα Διοίκησης ΕπιχειρήσεωνLanguage
GreekCollections
The following license files are associated with this item: