Εμφάνιση απλής εγγραφής

Ο ρόλος της κοστολόγησης στη λήψη των αποφάσεων - περίπτωση ξενοδοχειακών μονάδων

dc.contributor.advisorΓκούμας, Σπυρίδων
dc.contributor.authorΚώτσανη, Αναστασία
dc.contributor.authorΣιδέρη, Μελετία
dc.date.accessioned2016-10-20T10:15:41Z
dc.date.available2016-10-20T10:15:41Z
dc.date.issued2016-09
dc.identifier.urihttp://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/handle/123456789/3031
dc.description.abstractΗ κοστολόγηση διαδραματίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις σύγχρονες επιχειρήσεις καθώς παρέχει στα ανώτερα στελέχη και στη διοίκηση πληροφορίες χρήσιμες για την λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων. Από την άλλη πλευρά η λήψη των αποφάσεων είναι σημαντική για την πορεία της επιχείρησης. Οι ξενοδοχειακές μονάδες αποτελούν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κατά το πλείστον αλλά συχνά παρέχουν και σίτιση καθώς διαθέτουν στους πελάτες τους πρωϊνό ή υπηρεσίες σε εστιατόρια, μπαρ ή υπηρεσίες ευεξίας (spa, αίθουσες προσωπικής περιποίησης κ.α) σε χώρους εντός της ξενοδοχειακής μονάδας. Το ξενοδοχείο στηρίζεται στον υπολογισμό του κόστους δραστηριοτήτων του, όπως του roomservice, του εστιατορίου κλπ ώστε να μπορεί να γίνει ακριβής κοστολόγηση της κάθε δραστηριότητας. Το κόστος διακρίνεται σε πραγματικό ή ιστορικό, προϋπολογιστικό, σε έμμεσο και άμεσο, οργανικό και ανόργανο, σταθερό και μεταβλητό.Κάθε επιχείρηση επιλέγει το κατάλληλο σύστημα κοστολόγησης που ταιριάζει στην μορφή της λειτουργίας της έτσι ώστε να μπορεί να διεξάγει χρήσιμα λογιστικά και εξωλογιστικά συμπεράσματα για την αποδοτικότητα της λειτουργίας της. Υπάρχουν διάφορα συστήματα, όπως το σύστημα κοστολόγησης ανά δραστηριότητα, η κοστολόγηση κατά φάση παραγωγής, με το σύστημα της πρότυπης κοστολόγησης, της άμεσης κοστολόγησης ή της οριακής, ή της πλήρης κοστολόγησης. Το σύστημα κοστολόγησης ανά δραστηριότητα βασίζεται στην θεώρηση ότι τα προϊόντα καταναλώνουν δραστηριότητες, οι δραστηριότητες με την σειρά τους καταναλώνουν πόρους και οι πόροι καταναλώνουν κόστη.Η κοστολόγηση κατά φάση εφαρμόζεται σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου η παραγωγή αναφέρεται σε ένα προϊόν που παράγεται συνεχώς για μεγάλες χρονικές περιόδους και σε μεγάλες ποσότητες. Η εφαρμογή του συστήματος αυτού προϋποθέτει τυποποιημένη μαζική παραγωγή, δηλαδή η παραγωγή πραγματοποιείται με τη μορφή μιας διαδοχικής σειράς πανομοιότυπων κατεργασιών.Η πρότυπη κοστολόγηση χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό και την χρησιμοποίηση του πρότυπου κόστους της πραγματικής παραγωγής των παραγόμενων προϊόντων, των πραγματικών αναλώσεων των στοιχείων του κόστους, του πραγματικού κόστους των δαπανών παραγωγής και των αποκλίσεων μεταξύ προτύπων και πραγματικών. Σύμφωνα με το σύστημα της άμεση κοστολόγησης ή οριακής ή ανάλογης, το κόστος παραγωγής ενός προϊόντος υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα μεταβλητά κόστη παραγωγής, δηλαδή μόνο τα κόστη της παραγωγής που σχετίζονται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία.Πλήρης κοστολόγηση είναι η κοστολογική μέθοδος σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες παραγωγής (σταθερές και μεταβλητές) επιβαρύνουν και ενσωματώνονται στο κόστος των παραγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Μετά από υπολογισμό του κόστους σε μια ξενοδοχειακή μονάδα της μελετήσαμε τη σημαντικότητα της κοστολόγησης στη λήψη αποφάσεων. Η κάθε μέθοδος κοστολόγησης παρουσιάζει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα καθώς κάποιες μέθοδοι είναι πιο κατάλληλες για την σύνταξη εσωτερικών εκθέσεων πληροφόρησης και άλλες εξωτερικών. Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος κοστολόγησης μπορεί να συνδυαστεί δυναμικά με τη λήψη σωστών επιχειρηματικών αποφάσεων.el
dc.format.extent79 σελ.el
dc.language.isoelel
dc.publisherΑ.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.el
dc.rightsΑναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/*
dc.subjectTPSH::Διοίκηση και Οργάνωση::Λογιστική::Κοστολόγησηel
dc.titleΟ ρόλος της κοστολόγησης στη λήψη των αποφάσεων - περίπτωση ξενοδοχειακών μονάδωνel
dc.title.alternativeThe role of cost accounting in decision making case study on hotel industryel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΓκούμας, Σπυρίδων
dc.contributor.committeeΡοδοσθένους, Μαρία
dc.contributor.departmentΤμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικήςel
dc.contributor.facultyΣχολή Διοίκησης και Οικονομίαςel
dc.subject.keywordΚοστολόγησηel
dc.subject.keywordΛήψη αποφάσεωνel
dc.subject.keywordΛογιστική κόστουςel
dc.subject.keywordΣυστήματα κοστολόγησηςel
dc.subject.keywordΞενοδοχειακή μονάδαel
dc.description.abstracttranslatedThe costing method is important for modern business as it provides to senior managers useful management information for business decisions. On the other hand, decisionmaking is important for the course of business. The decision making involves the choice of alternatives in order to find opportunities, potential modes of action and selection of advantageous. Specifically the hotel units are service companies mostly but often provide and feeding as provide customers with the breakfast or service in restaurants, bars or wellness services (spa, personal care rooms etc.) in places within the hotel complex. The hotel is based on the costing of activities, such as room service, restaurant, etc. to be able to make an accurate costing of each activity. The cost is distinguished in real or historical, budgeted in indirect and direct, organic and inorganic, fixed and variable. Each company chooses the appropriate cost accounting system that fits in the form of operation so that it can carry out useful and off-book accounting conclusions on the efficiency of its operation. There are various systems such as the cost accounting system by activity, costing in production phase, with the system of standard costing, direct costing or marginal, or full cost accounting. The cost accounting system by activity based on the premise that products consume activities, activities in turn consume resources and resources consuming costs. Changes in phase is applied in those cases where the production relates to a product produced continuously for long periods and in large quantities. The implementation of this system requires standardized mass production, ie production takes place in the form of a sequential series of identical treatments. The standard cost is used to identify and use the standard cost of the actual production of outputs, the actual consumptions of cost, the actual cost of production costs and the gaps between standards and actual. Under the system of direct costing or marginal or similar, production cost of a product is calculated by taking into account only the variable costs of production, ie only the costs of production are directly related to the production process. Full Costing is the costing method whereby production costs (fixed and variable) incurred and included in the cost of products and services Aftercalculating thecostofahotel unitwe studiedthe significanceofcost accountingin decision making.Eachcostingmethodhas advantagesand disadvantagesas well assome methodsare more suitablefor the preparationof internalinformationreports andotherexternal. The choice of appropriatecost accounting systemmaybe combineddynamicallyto make the rightbusiness decisions.el


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Thumbnail
Thumbnail

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στις ακόλουθες συλλογές

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα
Εκτός από όπου επισημαίνεται κάτι διαφορετικό, το τεκμήριο διανέμεται με την ακόλουθη άδεια:
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα

Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου, έγιναν στο πλαίσιο του Έργου "Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Προστιθέμενης Αξίας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ΤΕΙ Πειραιά", του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση"