Το τμήμα υποδοχής σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων
Front desk department in five star hotels
Θεματική επικεφαλίδα
TPSH::Τουρισμός::ΞενοδοχείαΛέξεις κλειδιά
Διοίκηση ολικής ποιότητας στον τουρισμό ; Ικανοποίηση πελατών ; Ξενοδοχειακός τομέας ; Τμήμα υποδοχής ; Ξενοδοχεία ; ΤουρισμόςΠερίληψη
Ο σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της αξιολόγησης της
εκτίμησης του πελάτη για την ποιότητα των υπηρεσιών του τμήματος υποδοχής σε
ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Η συγγραφή αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι εµπνευσµένη από κάποιες εμπειρικές γνώσεις κεκτημένες από την απασχόληση στον ξενοδοχειακό τομέα, αλλά και από πηγές βιβλιογραφίας με θέµατα σχετικά µε το τμήμα υποδοχής (Front Desk), µε τη διοίκηση ξενοδοχείων (Hotel Management), µε την Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, καθώς και µε θέµατα συγκριτικής αξιολόγησης (Benchmarking).
Σχετικά με το ερευνητικό µέρος της εργασίας, για τη συλλογή των στοιχείων
χρησιµοποιήθηκε πρωτογενής ποιοτική έρευνα µέσα από προσωπικές συνεντεύξεις με τη
χρήση ερωτηµατολογίου στο ξενοδοχείο Hilton Αθηνών. Ο σχεδιασµός του ερωτηµατολογίου έγινε βάση του αναγνωρισµένου µοντέλου Servqual των Parasuraman, Berry & Zeithaml που έχει χρησιµοποιηθεί ευρέως σε έρευνες για µέτρηση της ποιότητας των υπηρεσιών. Τέλος, έχουμε την εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων από τα αποτελέσματα της ανάλυσης και την παρουσίαση μελλοντικών προτάσεων σχετικά με την πορεία της ξενοδοχειακής βιομηχανίας. Ακολουθεί η παρουσίαση του ερωτηματολογίου και της βιβλιογραφίας που χρησιμοποιήθηκε.
Περίληψη
The purpose of this study is to indicate the major role that Front Desk department
plays in a hotel, its cooperation with the other hotel departments and its contribution to
customer satisfaction. Moreover, there was a trial in order to estimate client's perception
regarding quality service in five star hotels. This study is inspired by job experience gained in hotel industry the hotel sector and from relevant sources regarding Front Desk operation, Hotel Management the Total Quality Management and Benchmarking.
The methods involved in survey data collection, were structured questionnaires
and interviews held in Hilton Athens Hotel. The questionnaire was designed based on the recognized model “Servqual” (Parasuraman, Berry & Zeithaml) which has been widely used in researches to measure quality service. Finally, the results of this analysis as well as an essay of future proposals in the hotel industry are presented.The structured questionnaire and litterature used is also attached.