Κτιριακός αυτοματισμός με την τεχνική ΚΝΧ
Building automation with Konnex Standard
Πτυχιακή εργασία
Συγγραφέας
Χατζηδάκης, Εμμανουήλ
Ημερομηνία
2016-03Επιβλέπων
Παπουτσιδάκης, ΜιχάληςΘεματική επικεφαλίδα
TPSH::Τεχνολογία::Αυτόματος Έλεγχος::Προγραμματιζόμενοι ΕλεγκτέςΛέξεις κλειδιά
Αυτοματισμός ; Εξοικονόμηση ενέργειας ; Κτίρια ; Konnex ; KNXΠερίληψη
Στη παρούσα πτυχιακή εργασία μελετάται το πρότυπο Konnex (ΚΝΧ), το οποίο είναι μια τεχνολογία που διασυνδέει όλες τις ηλεκτρολογικές λειτουργίες ενός κτιρίου στον ανεξάρτητο δίαυλο του. Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται σε κτίρια και επιτρέπει στο χρήστη να διαχειρίζεται όλες τις λειτουργίες του κτιρίου. Το πρότυπο απλοποιεί την εγκατάσταση δίνοντας σε όλα τα συστήματα τη δυνατότητα να ανταλλάσουν δεδομένα μέσω ενός μέσου επικοινωνίας. Χρησιμοποιείτε ως ένα μέσο εξοικονόμησης ενέργειας και βασίζεται στη λογική των «έξυπνων κτιρίων». Το πρότυπο Konnex συνδυάζει στοιχεία και άλλων έξυπνων συστημάτων και συντονίζει και ελέγχει τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις ενός κτιρίου.
Το πρώτο κεφάλαιο της εργασίας περιγράφει τα οφέλη μιας τέτοιας εγκατάστασης σε σχέση με μια συμβατική καθώς και οι διευκολύνσεις που προσφέρονται. Στη συνέχεια αναφέρει το πρότυπο Konnex και περιγράφει τα βασικά χαρακτηριστικά λειτουργίας του συστήματος, δίνοντας μερικά παραδείγματα.
Το δεύτερο κεφάλαιο περιγράφει τα μέσα μετάδοσης και τα συστήματα επικοινωνίας που διατίθενται για τη κάλυψη των αναγκών του κτιρίου. Ακόμη αναφέρει τα είδη δικτύων που υπάρχουν στα σύγχρονα κτίρια και περιγράφει τα βασικά πρωτόκολλα επικοινωνίας που απαιτούνται για τη μεταφορά των πληροφοριών. Τέλος αναφέρει τα πλεονεκτήματα της ασύρματης μετάδοσης σύμφωνα με το πρότυπο.
Το τρίτο κεφάλαιο της εργασίας περιγράφει ορισμένες βασικές συνδεσμολογίες του συστήματος και τα εξαρτήματα του. Στη συνέχεια παρουσιάζει τα αισθητήρια και τους ενεργοποιητές που χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της εγκατάστασης.
Το τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζει μια γενική εικόνα της τεχνικής αυτής. Δηλαδή το τρόπο εγκατάστασης του διαύλου επικοινωνίας, τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά και τα δομικά στοιχεία του προτύπου. Ακόμη αναφέρει την αρχιτεκτονική δομή του δικτύου και τη τεχνολογία μετάδοσης τηλεγραφημάτων που ανταλλάσσονται μεταξύ των συσκευών. Τέλος περιγράφει τους κανονισμούς που πρέπει να τηρούνται για τη προστασία της εγκατάστασης καθώς και βασικές σχηματικές παραστάσεις λειτουργίας της.
Τέλος το πέμπτο και έκτο κεφάλαιο περιγράφει τις βασικές αρχές προγραμματισμού μέσω του λογισμικού ETS 3 Pro και παρουσιάζει το προγραμματισμό των εξαρτημάτων του συστήματος ενός τριώροφου κτιρίου που φιλοξενεί γραφεία και τη σχεδίαση αυτών στους χώρους του κτιρίου, χρησιμοποιώντας το λογισμικό AutoCad.
Αριθμός σελίδων
96 σελ.Σχολή
Σχολή Τεχνολογικών ΕφαρμογώνΑκαδημαϊκό Τμήμα
Τμήμα Μηχανικών Αυτοματισμού Τ.Ε.Γλώσσα
ΕλληνικάΟι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: