Γαστρονομικός τουρισμός: μελέτη περίπτωσης το «Ελληνικό Πρωινό»
Θεματική επικεφαλίδα
TPSH::Τουρισμός ; TPSH::Τουρισμός::ΞενοδοχείαΛέξεις κλειδιά
Γαστρονομία ; Γαστρονομικός τουρισμός ; Πολιτιστικός τουρισμός ; Ελληνικό πρωϊνό ; Ξενοδοχειακές επιχειρήσειςΠερίληψη
Στα πλαίσια πτυχιακής εργασίας με θέμα το Γαστρονομικό τουρισμό και περίπτωση μελέτης τη δράση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος «Ελληνικό Πρωινό» πραγματοποιήθηκε έρευνα μέσω του διαδικτύου και σχετικών βιβλίων. Επίσης πραγματοποιήθηκε έρευνα μέσω ερωτηματολογίου στα ενταγμένα ξενοδοχεία του προγράμματος.
Στο πρώτο κεφάλαιο σχολιάζεται η έννοια του πολιτισμού και του τουρισμού καθώς και η διάκριση μεταξύ των δύο αυτών όρων. Επίσης, αναφέρονται οι βασικές μορφές τουρισμού γενικότερα και ειδικότερα οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Η έννοια της γαστρονομίας και οι διάφοροι ορισμοί οι οποίοι έχουν δοθεί ανά τα χρόνια σχολιάζονται στο δεύτερο κεφάλαιο. Βασικό υποκεφάλαιο είναι η ιστορία και παράδοση καθώς και η ιστορική αναδρομή της Ελληνικής γαστρονομίας.
Στο τρίτο κεφάλαιο σχολιάζεται ο γαστρονομικός τουρισμός ως μορφή
πολιτισμικού τουρισμού αναλύοντας τις έννοιες της γαστρονομίας και του πολιτισμικού τουρισμού.
Τέλος, στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται η δράση του ΞΕΕ «Ελληνικό Πρωινό» λεπτομερώς και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας με σχόλια και συμπεράσματα.
Περίληψη
Within the thesis themed Gastronomic tourism and case study of the action of the hotel Chamber «Greek breakfast» research was carried out through the Internet and related books. Also a research was carried out through a questionnaire in integrated hotels program.
In the first chapter the author analyses the concept of culture and tourism as well as the distinction between these two terms. Also has listed the main types of tourism in General and in particular the alternative forms of tourism.
The concept of gastronomy and the various definitions that have been given over the years take place in chapter two. Basic subchapter is the history and the tradition as well as the chronology of Greek gastronomy.
In the third chapter the author introduces the culinary tourism as a form of cultural tourism by analysing the concepts of gastronomy and cultural tourism.
Finally, in the fourth and last chapter presents the action of XEE ' Greek breakfast "in detail and was presented the results of this research are included with comments and conclusions.