Ολοκληρωμένο αυτόματο σύστημα ύδρευσης οικισμού
Keywords
Σύστημα ύδρευσης ; Αυτοματισμός ; Ύδρευση ; Δίκτυα ύδρευσης ; Άντληση νερούAbstract
Η ύδρευση ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς δημοσίων έργων κατά την αρχαιότητα, ο οποίος συγκαταλέγονταν στις βασικές υποχρεώσεις της πόλης ή του χωριού, καθώς με την αύξηση του πληθυσμού δεν επαρκούσαν οι αρχικές ιδιωτικές εγκαταστάσεις, όπως οι δεξαμενές και τα πηγάδια. Για την εκπλήρωση των αναγκών των πολιτών σε νερό, στις αρχαίες πόλεις διαμορφώθηκαν δεξαμενές,
καθώς και διάφορες κατασκευές αγωγών .
Πιο συχνά ήταν τα συστήματα αγωγών, με πρωιμότερα,αυτά που βρέθηκαν στα Μέγαρα του 630 π.Χ. καθώς και των Αθηνών του 560 π.Χ. Περίφημη ήταν η σχετική σήραγγα στη Σάμο του 530 π.Χ., το λεγόμενο,Ευπαλίνειο όρυγμα από τον Ευπαλίνο τον Μεγαρέα, με μήκος 1040μ. Για τους αγωγούς ύδρευσης χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο πήλινους σωλήνες (εικ. 14), σπανιότερα μολύβδινους με λίθινες μούφες, λίθινους σωλήνες ή λίθινα αυλάκια με μολύβδινα ελάσματα για τη στεγανοποίηση. Οι αγωγοί αυτοί ήταν χτισμένοι για να οδηγούν το νερό με ασήμαντη φυσική κλίση από την πηγή σε μία κρήνη της πόλης, χωρίς οι σωλήνες να δέχονται ιδιαίτερη πίεση. Παραδείγματα τέτοιων αγωγών βρέθηκαν στην Πριήνη, την Αμφίπολη, τα Μέγαρα, την Όλυνθο και το Πέργαμο. Σε σχέση με τους αγωγούς αυτούς βρέθηκαν δεξαμενές καθίζησης και φίλτρα συγκράτησης της άμμου.
Εκτός από τους υδραγωγούς με τη φυσική ροή, υπήρχαν και κάποιοι άλλοι με τεχνητή πίεση. Γνωστές είναι οι σωληνώσεις για την ύδρευση της ακρόπολης της Περγάμου, με τους χοντρούς πήλινους σωλήνες της εποχής του Απάλου.
Στο δίκτυο της ύδρευσης των πόλεων ανήκαν και τα οικοδομήματα των κρηνών καθώς και οι απλές
ροοκρήνες. Οι κρήνες γενικά παρουσιάζουν μία ποικιλία, όντας ανοιχτές αρυκρήνες, στεγασμένες κρήνες με ανοιχτές λεκάνες για την άντληση του νερού .
Σήμερα με την ανάπτυξη της Γεωλογίας και με τη χρήση σύγχρονων γεωτρύπανων και
αντλιών,επιτυγχάνονται γεωτρήσεις μεγάλων βαθέων και παροχετεύσεων Παράλληλα
αυτόματοποιήθηκε η λειτουργία και η εποπτεία τους.
Σκοπός της παρούσης πτυχιακής είναι η παρουσίαση ενός αυτόνομου πλήρους αυτοματοποιημένου συστήματος ύδρευσης οικισμού με έμφαση στο τμήμα της αυτοματοποίησης και του αυτόματου ελέγχου του συστήματος με υπολογιστή ειδικού σκοπού{ΡLC).
Number of pages
57 σελ.Faculty
Σχολή Τεχνολογικών ΕφαρμογώνAcademic Department
Τμήμα ΑυτοματισμούLanguage
GreekCollections
The following license files are associated with this item: