Φορολόγηση αγροτικών μονάδων. Η περίπτωση παραγωγής και εκμετάλλευσης του ελαιόλαδου
Taxation of agricultural products. Producting and exploiting olive oil
Πτυχιακή εργασία
Author
Καϊσερλής, Κωνσταντίνος
Παπαχρήστος, Γεώργιος
Date
2014-03Advisor
Γκούμας, ΣπυρίδωνSubject
TPSH::Διοίκηση και Οργάνωση::Λογιστική::Φορολογική Λογιστική ; TPSH::Κοινωνικές Επιστήμες::Οικονομική::Αγροτική ΠαραγωγήKeywords
Αγροτική εκμετάλλευση ; Δήλωση Ο.Σ.Δ.Ε. ; Διπλογραφικά βιβλία ; Ελαιοτριβεία ; Ενεργός αγρότης ; Ενιαία Οικονομική Ενίσχυση ; Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ; Καθεστώς Φ.Π.Α. ; Περιφερειακό Σύστημα Ενίσχυσης ; Στρεμματική ενίσχυση ; Συγκεντρωτικές καταστάσεις ; Φόρος εισοδήματοςAbstract
Βασικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας αποτελεί ο αγροτικός τομέας. Μάλιστα,
πολλοί θα ισχυρίζονταν ότι πρόκειται για τη βάση της ίδιας της οικονομίας της χώρας
και ότι η ανάπτυξή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το γεωργικό κλάδο. Ένα
σημαντικό ελληνικό αγροτικό προϊόν είναι το ελαιόλαδο. Προϊόν που πρωταγωνιστεί
στην καθημερινότητα των Ελλήνων και εκπροσωπεί τη χώρα επάξια στο εξωτερικό.
Για να φτάσει το ελαιόλαδο στον τελικό καταναλωτή απαιτείται σωστή και σκληρή
εργασία από τα ελαιοτριβεία που το παράγουν. Έτσι στην εργασία που ακολουθεί,
περιγράφεται η ζωή ενός ελαιοτριβείου από παραγωγικής αλλά και οικονομικής
πλευράς. Επιπλέον, αναλύεται περαιτέρω ο αγροτικός τομέας σε Ελλάδα και Ευρώπη,
αναφέροντας αναλυτικά την ελληνική φορολογία όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, με
βάση και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από το νέο καθεστώς που τίθεται σε ισχύ
από το 2014, όπως επίσης και το ρόλο της Ε.Ε. στον αγροτικό τομέα με την
εφαρμογή της νέας Κ.Α.Π. για την περίοδο 2014-2020, δίνοντας έμφαση στο θεσμό
των οικονομικών ενισχύσεων προς τους γεωργούς των χωρών της Ένωσης.
Abstract
The agrarian sector is one of the cornerstones of the Greek economy. In fact, many
people would claim that it is the foundation of the country economy and that its’
development depends for a great amount on the agricultural sector. A significant
product for the sector is olive oil. A product playing a major role in the everyday life
of Greeks and is a valuable ambassador in many foreign countries. Delivering olive
oil to the consumer demands the right input of labor from the production lines.
Therefore in this assignment we describe the ins and outs of an olive oil factory from
a production and economical point of view. Furthermore we analyze the agrarian
sector in Greece and Europe, referring thoroughly to the tax policies applied based on
the new rules coming in force starting January the 1st 2014. Finally we have reviewed
of the role played by the European Union on the sector by including the new
European policies for the period 2014 – 2020, emphasizing on the subsidizing
measures for farmers of the Union.
Number of pages
156 σελ.Faculty
Σχολή Διοίκησης και ΟικονομίαςAcademic Department
Τμήμα Λογιστικής και ΧρηματοοικονομικήςLanguage
GreekCollections
The following license files are associated with this item: