Show simple item record

dc.contributor.advisorΤσότσολας, Νικόλαος
dc.contributor.authorΤσαμουσσιάν, Αρσαλούις
dc.date.accessioned2016-11-11T08:43:27Z
dc.date.available2016-11-11T08:43:27Z
dc.date.issued2016-10
dc.identifier.urihttp://okeanis.lib2.uniwa.gr/xmlui/handle/123456789/3069
dc.description.abstractΗ παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί μία μελέτη της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας των εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Μέσα από την παρούσα έρευνα γίνεται μία προσπάθεια μελέτης των παραγόντων που επηρεάζουν και υποστηρίζουν την ιχνηλασιμότητα τροφίμων και τον τρόπο με των οποίο αποτυπώνονται στην ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η μελέτη προσδιορισμού του πλαισίου της ιχνηλασιμότητας και της εφαρμογής στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, λαμβάνει χώρα μέσα από μία λεπτομερή επισκόπηση της βιβλιογραφίας, ενώ η αποτύπωση της εφοδιαστικής αλυσίδας των νωπών οπωροκηπευτικών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης πραγματοποιείται μέσα από την άντληση στοιχείων (ποσότητες σε τόνους και αξία συναλλαγών) από τα αρχεία της EuroStat. Η επεξεργασία και η ποσοτικοποίηση των προαναφερθέντων στοιχείων αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές αυτών των αγροδιατροφικών προϊόντων σε στρατηγικό και λειτουργικό επίπεδο, καθώς και ως εργαλείο τακτικής και μάρκετινγκ. Πιο συγκεκριμένα η δομή της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι: • Στο 1ο Κεφάλαιο που αποτελεί εισαγωγικό μέρος, παρουσιάζεται η ανάγκη της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων, αφού η αξιοπιστία των συστημάτων διασφάλισης ποιότητας της βιομηχανίας τροφίμων έχει αμφισβητηθεί σημαντικά, μετά από σειρά σοβαρών προβλημάτων διατροφικών κρίσεων καθώς και η εγχωρία και κυρίως η ευρωπαϊκή ζήτηση των νωπών οπωροκηπευτικών προϊόντων που καθορίζεται από τις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών και την ποιότητα των προϊόντων. • Στο 2ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται το θεωρητικό υπόβαθρο της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων. • Στο 3ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά της εφοδιαστικής αλυσίδας των φρέσκων οπωροκηπευτικών. Η περιορισμένη διάρκεια ζωής των φρέσκων φρούτων και λαχανικών οφείλεται στις φυσικές, χημικές και βιολογικές μεταβολές στις οποίες υπόκεινται κατά τη μετασυλλεκτική τους διαχείριση και επηρεάζουν την εμπορική διάρκεια ζωής αυτών. Η ευπάθεια είναι το κύριο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την αποτελεσματική μεταφορά, διανομή και εμπορία των νωπών οπωροκηπευτικών. • Στο 4ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται η ταυτοποίηση προϊόντων κατά τα πρότυπα GS1. • Το 5ο Κεφάλαιο αποτελεί το ερευνητικό μέρος της πτυχιακής εργασίας, στο οποίο αποτυπώνεται η εφοδιαστική αλυσίδα των εξαγωγών φρέσκων οπωροκηπευτικών στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, με κύρια πηγή τις πληροφορίες που αντλούνται από τη EuroStat. • Η πτυχιακή κλείνει με το 6ο Κεφάλαιο στο οποίο εμπεριέχονται τα Συμπεράσματα που έχουν προκύψει.el
dc.format.extent141σελ.el
dc.language.isoelel
dc.publisherΑ.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.el
dc.subjectTPSH::Διοίκηση και Οργάνωση::Εφοδιαστική (Logistics)el
dc.titleΗ εφοδιαστική αλυσίδα των εξαγωγών φρέσκων φρούτων και λαχανικών σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης: προβλήματα και προοπτικέςel
dc.typeΠτυχιακή εργασίαel
dc.contributor.committeeΤσότσολας, Νικόλαος
dc.contributor.committeeΣαλμόν, Ιωάννης
dc.contributor.committeeΣπυριδάκος, Αθανάσιος
dc.contributor.departmentΤμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεωνel
dc.contributor.facultyΣχολή Διοίκησης και Οικονομίαςel
dc.subject.keywordΕξαγωγές φρούτωνel
dc.subject.keywordΕξαγωγές λαχανικώνel
dc.subject.keywordΕφοδιαστική αλυσίδαel


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


Η δημιουργία κι ο εμπλουτισμός του Ιδρυματικού Αποθετηρίου, έγιναν στο πλαίσιο του Έργου "Υπηρεσία Ιδρυματικού Αποθετηρίου και Προστιθέμενης Αξίας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης ΤΕΙ Πειραιά", του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση"